[Darrera actualització: 22 de juliol de 2024]
Pagès editors és una empresa catalana fundada per Lluís Pagès Marigot l'any 1990 a Lleida. Ha publicat alguns còmics en català.
El març de 2021, l'editorial va anunciar la publicació d'una nova col·lecció de novel·les gràfiques en català anomenada Doble Tinta, perquè tots els llibres s'imprimiran a dues tintes. El seu coordinador és Jaume Barrull Castellví.
Aquesta entrada està dedicada a l'edició en català del còmics dibuixats pel ninotaire català Kap (Jaume Capdevila). Avui en dia, l'editorial n'ha publicat dos.
El primer és Cavalls salvatges, escrit per Jordi Cussà (1961-2021) i publicat el setembre de 2021 a la col·lecció Doble Tinta, de la qual n'és el núm. 2. És l'adaptació gràfica de la novel·la homònima de Cussà, publicada l'any 2000.
El segon és Shum. El dibuixant de les mans trencades, amb guió de Kap i publicat el març de 2024 a la col·lecció Doble Tinta, de la qual n'és el núm. 6.
Cavalls salvatges
Jordi Cussà i Kap
Rústica amb solapes
17 x 24 cm
Bicolor (portada), color/dues tintes (interior)
208 pàgines
20 €
Col·lecció Doble Tinta núm. 2
Setembre de 2021
INFORMACIÓ DE L'EDITORIAL
"Encara teníem aquella espurna d’il·lusió que tenyia d’experiència irrepetible qualsevol dilluns, qualsevol dimecres”, llegim a la novel·la. I aquesta espurna brilla a totes les pàgines del còmic, fins en les més angoixants, que no en són poques. Si no estiguessin tots tan sovint arran de la mort, es podria dir que Cavalls salvatges és un cant a la vida a tres bandes, les clàssiques: sexe, drogues i rock and roll , i seria fosquíssim afirmar-ho, però és que aquest trio tèrbol i entranyable camina per la corda fluixa amb una banda sonora pròpia, i no parlo només de música, sinó també de traços i de mots que ressonen a clàssic. (TINA VALLÈS, escriptora.)
Negre i vermell sobre blanc i ja tenim els cavalls salvatges desbocant-se per les vinyetes, vint anys després de l’aparició de l’emblemàtica novel·la, en una nova lectura de les diguem-ne aventures, en un sentit ampli i alhora obscur, d'una colla de personatges que viuen o malviuen com si no fossin mortals i les drogues, l’alcohol i els seus riscos no els importessin.
Una novel·la carregada de realitat i, sobretot, de veritat, que va molt més enllà de ser el retrat —desacomplexat i antropològic— d’una generació marcada per les drogues.
Immensa, extraordinària, un festival creatiu, un viatge al fons de l’ànima, una meravella del llenguatge i un autor que anava molt més enllà de la maledicció i la contracultura.
Jordi Cussà Balaguer, Berga (1961-2021). Escriptor, traductor, poeta, autor i director de teatre. Després de passar per l’Institut del Teatre, l’any 1977, va fundar el grup Anònim Teatre amb el qual estrenà l’obra Tres vistes per a un paisatge (1978) i, posteriorment, sis obres pròpies més, la darrera de les quals Godot, vas tard (2008), en homenatge a Samuel Beckett. Després de superar deu anys d’addicció a l’heroïna, l’any 2000 va spublicar la seva primera novel·la, Cavalls salvatges. L’any 2020, va ser editada en castellà, amb traducció del propi autor. A partir d’aquesta obra emblemàtica, va arribar a publicar onze novel·les més. amb què obtingué nombrosos premis. Com a poeta, publicà el recull de poemes SensAles (2003) i com a dramaturg, l’obra teatral Fígols 1932: la revolta (2013).
Shum. El dibuixant de les mans trencades
Jaume Capdevila, "Kap"
Rústica amb solapes
17 x 24 cm
Bicolor (portada), color/dues tintes (interior)
144 pàgines
19 €
Col·lecció Doble Tinta núm. 6
Març de 2024
INFORMACIÓ DE L'EDITORIAL
En Jaume Capdevila, en Kap, milita en l’humor gràfic des de dues trinxeres: una és la de l’estudi i la vetlla per la conservació del patrimoni a través de la divulgació en publicacions, conferències i exposicions; l’altra és la del ninotaire que se serveix dels dibuixos per expressar les seues opinions. En aquest llibre ens presenta una biografia d’Alfons Vila i Franquesa, Shum, dibuixant satíric del temps de la República i també sindicalista, anarquista, víctima accidental d’una explosió, cap de turc, pres polític i, finalment, artista a l’exili. Tot el talent d’en Kap, doncs, s’uneix al d’en Jaume Capdevila per bastir una autèntica novel·la (gràfica). Una obra que és també un assaig documentadíssim, estructurat amb precisió, que reivindica un concepte que no hauria de passar mai de moda: l’artista implicat i crític amb la seva època. I ho fa, com ha de ser, des del compromís més sincer. Manel Fontdevila
Una novel·la gràfica biogràfica però també de recuperació de memòria històrica.
Shum no va ser un polític, ni un líder sindical, ni un literat o un acadèmic, sinó un dibuixant militant, que uneix l’activitat creativa amb la revolucionària. Coincideix a més que és fill de les terres de Ponent, de Sant Martí de Maldà, concretament, i passà uns anys a Lleida a la seva joventut. Per tots aquests motius esdevé una figura més que interessant per donar a conèixer.
Jaume Capdevila (Berga, 1974). Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. És un dels principals estudiosos de l’humor gràfic a casa nostra, especialitzat en anàlisi, interpretació i història de la imatge satírica i la caricatura a la premsa i ha publicat més d’una vintena de llibres sobre el tema. També ha estat al capdavant de nombroses mostres i exposicions sobre la matèria. Ha escrit regularment sobre la imatge satírica a premsa especialitzada, a més de col·laborar amb institucions com el MNAC, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya o la Xarxa de Museus de Catalunya.
Kap. Ninotaire, publica els seus dibuixos des de 1996 al diari La Vanguardia, i des de 1997 a Mundo Deportivo. Col·labora igualment en altres publicacions i televisió. Ha exposat de manera individual o col·lectiva a Barcelona, Madrid, França, Itàlia, Portugal o Mèxic. Ha estat jurat de certàmens com el World Press Cartoon o el Premi Libex. Ha rebut prestigiosos reconeixements com el Premi Liberpress (2017), el Premi Press Cartoon Europe (2015) o el Premi Internacional d’Humor Gat Perich (2009). Kap és avui un dels principals referents de l’humor gràfic català i combina la faceta de creador amb la de divulgador d’aquesta matèria. Quan no dibuixa, utilitza el nom de Jaume Capdevila per anar pel carrer.
Enllaços:
- Tast de Cavalls salvatges, a la web de l'editorial
- Tast de Shum. El dibuixant de les mans trencades, a la web de l'editorial
- Fitxa de Shum. El dibuixant de les mans trencades, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa de Jordi Cussà, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa de la col·lecció Doble Tinta, a Tebeosfera (en castellà)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada