17 d’agost 2023

Cinquè aniversari de L'Illa de Còmic


Benvinguts/des al blog L'Illa de Còmic,

Avui és festa a Can Tugui perquè aquest blog compleix 5 anys i, a més, aquesta és la seva entrada núm. 400L'any passat us vaig contar les circumstàncies que conduïren a la seva creació. Enguany vull exposar algunes dades que mostren el creixement del còmic en català als darrers anys.

Ja sabeu que en aquest blog hi teniu les llistes dels còmics publicats en català a partir de 2015 i fins enguany. Avui en dia, les dades són les següents:

2015: 152
2016: 136
2017: 178
2018: 181
2019: 186
2020: 201
- 2021: 262
- 2022: 327

Les tres primeres llistes varen ser elaborades en diferit. Per tant, el més probable és que hi faltin una quantitat significativa de còmics. A partir de 2018, estan fetes en directe, mes a mes. Encara no he acabat d'elaborar la llista de 2014, però esper enllestir-la abans de què s'acabi l'any. D'aquesta manera, i si no hi ha res de nou, quan comenci el 2024, L'Illa de Còmic oferirà les llistes dels còmics publicats als darrers 10 anys: una dècada de còmic en català.

L'augment que podem veure a les dades és degut, en primer lloc, al còmic infantil d'origen europeu i americà. En segon lloc, i més recentment, al creixement del manga. El còmic per a adults i el juvenil també han experimentat cert creixement però molt més moderat.

Entre el còmic infantil i el manga hi ha una diferència molt significativa: la quantitat d'editorials que en publiquen. El manga està concentrat en 6 editorials: Planeta Cómic, Norma Cómics, Kaji Manga/Grup Enciclopèdia Catalana, Ooso Comics, Distrito Manga/PRH i Panini Cómics. En canvi, l'infantil està molt més repartit: en més de 30 editorials.

Entre el gener i el juliol d'enguany, s'han publicat 235 còmics. Uns 90, aproximadament, són infantils i juvenils d'origen europeu i americà, al voltant d'un 38 %. En aquest sector, s'hi han d'afegir els 24 números de les revistes Cavall Fort, Camacuc i El Tatano, el 10,2 %. De manga, se n'han publicat 89, el 37,9 %.

Vull recordar que el primer objectiu de L'Illa de Còmic era, bàsicament, començar a construir un catàleg en línia dels còmics publicats en català, i en paper, els darrers 10/15 anys; tot a través d'entrades estructurades a partir de les editorials i dels autors que n'han publicat. Avui en dia, aquest objectiu segueix vigent.

En aquests cinc anys, he publicat 400 entrades. La majoria d'elles són fitxes que inclouen la informació bàsica de més de 1.300 còmics publicats en català (sense comptar les revistes), els quals es poden comprar a les llibreries, a les editorials o als autors que els han publicat. En el cas de saber que un còmic està esgotat o descatalogat, ho he indicat a l'entrada corresponent.

Com cada any, vull agrair la vostra visita a totes i tots els que, en qualque moment, heu entrat al blog. També vull agrair la informació que han aportat alguns autors per poder elaborar l'entrada corresponent a les seves obres. Finalment, vull expressar el meu agraïment a Llop Segarrenc, pel suport que me dóna des del compte de Twitter de ComiCat; i a Jose A. Serrano, de Guía del cómic, per descobrir-me còmics que no coneixia.

Salut i còmics,

Jaume Tugores Frau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada