05 de juliol 2023

Comanegra (3): Tian'anmen 1989, de Lun Zhang, Adrien Gombeaud i Ameziane


Comanegra és una editorial independent catalana fundada a Barcelona l'any 2007. El gener de 2022 va anunciar la creació d'una col·lecció de còmic per a adults en català, Comanegra Còmics, dirigida per Oriol Malet.

Aquesta entrada està dedicada a l'edició en català del còmic Tian'anmen 1989. Les nostres esperances trencades, escrit pel sociòleg xinès Lun Zhang i el periodista francès Adrien Gombeaud, i dibuixat pel francès Ameziane. La traducció és d'Adrià Pujol. Va ser publicat el setembre de 2022.Tian'anmen 1989. Les nostres esperances trencades
Lun Zhang, Adrien Gombeaud i Ameziane
Traducció d'Adrià Pujol Cruells
Cartoné
19 x 27 cm
110 pàgines
Color
24 
Col·lecció Comanegra Cómics
Setembre de 2022


INFORMACIÓ DE L'EDITORIAL

Una crònica sobre els fets que van precedir la massacre del 1989 a la plaça de Tian'anmen, a partir del testimoni inèdit de Lun Zhang, un dels líders de les manifestacions.

La primavera de 1989, la Xina va obrir-se al món. Amb els conservadors i els reformistes enfrontats, el cor de Pequín esdevé l’epicentre de les protestes de milers d’estudiants que, en unes manifestacions sense precedents, demanen un progrés democràtic visible. Des del 15 d’abril, ocupen la plaça de Tian’anmen i la converteixen en l’espai estratègic que pot fer canviar el destí del país. Poques vegades el futur de la Xina comunista ha sigut tan incert com aleshores. Van ser setmanes de negociacions, de reivindicacions, d’esperança i de por. Però després de vagues de fam i de manifestacions que la llei marcial no va poder aturar, el patriarca del Partit Comunista, Deng Xiaoping, va enviar l’exèrcit amb tancs a la plaça per massacrar els que l’ocupaven pacíficament.

Traducció d'Adrià Pujol Cruells.
Pròleg de Vicent Partal.

Tian'anmen 1989 és el tercer títol de la col·lecció «Comanegra Còmics»: no-ficció i temes d'actualitat en còmics de gran qualitat.

AUTORS

Lun Zhang, llavors professor de sociologia, va ser un dels líders de les protestes d’aquelles setmanes. Passada la nit tràgica del 3 al 4 de juny, va fugir de la repressió xinesa deixant enrere tota una vida. Refugiat a França, explica per primera vegada en aquest còmic la seva visió dels fets amb la col·laboració de l’escriptor i periodista Adrien Gombeaud i del dibuixant Ameziane. El resultat és la narració testimonial d’uns fets que encara avui dia són censurats per la història oficial i les autoritats xineses, i que mostren com un país va fer miques les esperances i expectatives de tot un poble.


Enllaços:

Presentació de Comanegra, al web de l'editorial
- Ressenya de Tian'anmen 1989, de Llop Segarrenc a ComiCat
Fitxa de Tian'anmen 1989, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa de Lun Zhang, a Tebeosfera (en castellà)
Fitxa d'Adrien Gombeauda Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa d'Ameziane, a Tebeosfera (en castellà)
Fitxa de Comanegra, a Tebeosfera (en castellà)


Fonts d'informació: els webs de l'editorial Comanegra i Tebeosfera i el blog ComiCat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada