22 d’octubre 2018

Astiberri (1): els còmics de Miguel Á. Giner Bou i Cristina Durán


[Darrera actualització: 19 de juliol de 2023]

Astiberri és una editorial basca creada l'any 2001. Ha publicat alguns còmics en català.

Aquesta entrada està dedicada a les edicions en valencià dels còmics escrits per Miguel Á. Giner Bou i dibuixats per Cristina Durán, ambdós valencians. Avui en dia, Astiberri n'ha publicat dos.

El primer és El dia 3, amb la col·laboració de Laura Ballester en el guió i la revisió lingüística de Juli Jordà. Va ser publicat el febrer de 2018 a la col·lecció Sillón orejero. El desembre de 2019 es va posar a la venda la 2a edició. Aquest còmic va guanyar el Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016 i el Premio Nacional de Cómic 2019.

El segon és María la Jabalina, publicat el febrer de 2023 a la col·lecció Sillón orejero.



El dia 3
Miguel Á. Giner Bou, Cristina Durán i Laura Ballester
Revisió lingüística de Juli Jordà
Cartoné
17 x 24 cm
216 pàgines
Color
18 €
1a edició: febrer de 2018. 2a edició: desembre de 2019
Col·lecció Sillón orejero


INFORMACIÓ DE L'EDITORIAL

Premio Nacional del Cómic 2019

3 de juliol del 2006, sis dies abans de la visita del papa Benet XVI, el subsòl de València vivia el pitjor accident de metro de la història d'Espanya. Les vies de l'estació de Jesús es van endur 43 vides, van ferir de gravetat 47 persones i van deixar trencades centenars de famílies. A la superfície, els representants institucionals s'afanyaven a passar pàgina davant de l'arribada imminent del summe pontífex. La versió oficial de la fatalitat s'imposava, el blindatge governamental obstaculitzava les investigacions i una capa densa d'oblit s'estenia sobre la tragèdia. No obstant això, davant de l'abandó de les institucions, les víctimes sempre van mantindre la dignitat i l'esperança. Mes rere mes, durant vora deu anys, es van concentrar a la plaça de la Mare de Déu per a demanar justícia.

El dia 3 és la història d'una lluita contra el silenci i l'oblit i contra la mentida programada. El dia 3 és la història de la lluita d'unes famílies, com la teua o la meua, que es van veure obligades per les circumstàncies a mobilitzar-se per a trobar respostes. El dia 3 és la història d'una gran onada de solidaritat, del despertament d'una societat.

Per a fer el llibre, els autors s'han basat en les investigacions de la mateixa Laura Ballester reflectides en el llibre Lluitant contra l'oblit, el llarg camí de les víctimes del metro de València (Sembra Llibres, 2015) i en els seus articles per al diari Levante-EMV. També en el treball de la productora Barret Cooperativa Valenciana, recopilat en el seu web 0responsables, i en el documental L'estratègia del silenci. Els autors han tingut el suport i l'assessorament de l'AVM3J (Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol).

Esta obra va guanyar el Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016.



María la Jabalina
Miguel Á. Giner Bou i Cristina Durán
Cartoné
19 x 26 cm
175 pàgines
Color
25 €
Febrer de 2023
Col·lecció Sillón orejero






INFORMACIÓ DE L'EDITORIAL

María Pérez Lacruz, coneguda com a María la Javelina, va ser l'última dona assassinada pel franquisme a la Comunitat Valenciana. En 1942, amb tan sols 25 anys, va ser afusellada en El Terrer, el tristament conegut mur de Paterna (València). La jove anarquista de les Joventuts Llibertàries que va créixer al voltant de la fàbrica del Port de Sagunt, on es respirava l’ambient de la lluita obrera. Amb tan sols 18 anys va tindre el valor d’allistar-se com a miliciana en la Columna de Ferro, on va exercir com a infermera. Durant la repressió de la postguerra va ser delatada, detinguda i acusada injustament de delictes que mai podia haver comés.

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou, guanyadors del Premi Nacional del Còmic per El dia 3 (Astiberri, 2018), reviven una de les moltes històries silenciades de dones que van lluitar per la pau i la llibertat i, a més, es fan ressò del desig més profund de la mare de la Jabalina: que una injustícia tan gran mai caiga en l’oblit.

Aquest còmic s’ha realitzat gràcies a la iniciativa i suport de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l’Ajuntament de Sagunt i es publica tant en castellà com en valencià.

“Les ferides no es curen soles simplement evitant parlar d’elles. Es tanquen amb la reflexió, el debat, amb els relats… i amb les vinyetes, com han fet en aquest còmic Cristina i Miguel Ángel. María la Jabalina és un magnífic exercici de Memòria que dona veu a una part de la nostra història”.
Paco Roca


Enllaços:

- Presentació de l'editorial, al seu web (en castellà)
- Tast d'El dia 3, al web de l'editorial
- Tast de Maria la Jabalina, al web de l'editorial
- Ressenya d'El dia 3, de Llop Segarrenc a ComiCat
- Ressenya d'El dia 3, de Marc Pastor i Sanz a ComiCat
Fitxa d'El dia 3, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa de Maria La Jabalina, a Tebeosfera (en castellà)
Fitxa de Miguel Á. Giner Bou, a Tebeosfera (en castellà)
Fitxa de Cristina Durán, a Tebeosfera (en castellà)
Fitxa de Laura Ballester, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa d'Astiberri, a Tebeosfera (en castellà)


Fonts d'informació: els webs d'Astiberri i Tebeosfera i el blog ComiCat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada