dilluns, 22 d’octubre de 2018

Astiberri (1): El dia 3, de Giner, Durán i Ballester


Astiberri és una editorial basca creada l'any 2001. Ha publicat alguns còmics en català.

El mes de gener de 2018, va publicar l'edició en valencià d'El dia 3, de Miguel Á. Giner Bou, Cristina Durán Laura Ballester, el qual havia guanyat el Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016.


EL DIA 3

El dia 3
Miguel Á. Giner Bou, Cristina Durán, Laura Ballester
24 x 17 cm
Color (portada i interior)
216 pàgines
Enquadernat en cartoné
18 €
Col·lecció Sillón orejero
Febrer de 2018

3 de juliol del 2006, sis dies abans de la visita del papa Benet XVI, el subsòl de València vivia el pitjor accident de metro de la història d'Espanya. Les vies de l'estació de Jesús es van endur 43 vides, van ferir de gravetat 47 persones i van deixar trencades centenars de famílies. A la superfície, els representants institucionals s'afanyaven a passar pàgina davant de l'arribada imminent del summe pontífex. La versió oficial de la fatalitat s'imposava, el blindatge governamental obstaculitzava les investigacions i una capa densa d'oblit s'estenia sobre la tragèdia. No obstant això, davant de l'abandó de les institucions, les víctimes sempre van mantindre la dignitat i l'esperança. Mes rere mes, durant vora deu anys, es van concentrar a la plaça de la Mare de Déu per a demanar justícia.

El dia 3 és la història d'una lluita contra el silenci i l'oblit i contra la mentida programada. El dia 3 és la història de la lluita d'unes famílies, com la teua o la meua, que es van veure obligades per les circumstàncies a mobilitzar-se per a trobar respostes. El dia 3 és la història d'una gran onada de solidaritat, del despertament d'una societat.

Per a fer el llibre, els autors s'han basat en les investigacions de la mateixa Laura Ballester reflectides en el llibre Lluitant contra l'oblit, el llarg camí de les víctimes del metro de València (Sembra Llibres, 2015) i en els seus articles per al diari Levante-EMV. També en el treball de la productora Barret Cooperativa Valenciana, recopilat en el seu web 0responsables, i en el documental L'estratègia del silenci. Els autors han tingut el suport i l'assessorament de l'AVM3J (Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol).

Esta obra va guanyar el Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016.


Enllaços:

Presentació de l'editorial, al seu web (en castellà)
Ressenya d'El dia 3, de Llop Segarrenc a ComiCat
Ressenya d'El dia 3, de Marc Pastor i Sanz a ComiCat
Fitxa d'Astiberri, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa de Cristina Durán, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa de Miguel Á. Giner Bou, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa de Laura Ballester, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa d'El dia 3, a Tebeosfera (en castellà)

Fonts d'informació: els webs d'Astiberri Tebeosfera i el blog ComiCat

Cap comentari:

Publica un comentari