divendres, 19 d’octubre de 2018

Edicions del Despropòsit (1): Xisco Fuster i Toni Planissi


Edicions del Despropòsit és una editorial mallorquina independent creada l'any 2014 i liderada per Pau Castanyer. Avui en dia (octubre de 2018), ha publicat 15 còmics en català.

El mes de setembre de 2014, l'editorial va publicar Els darrers dies de l'Imperi Mallorquí, de Xisco Fuster i Toni Planissi. El març de 2018, va posar a la venda la continuació, Un infern a Mallorca.

ELS DARRERS DIES DE L'IMPERI MALLORQUÍEls darrers dies de l'Imperi Mallorquí
Xisco Fuster, Toni Planissi
21 x 29 cm
Color (portada), blanc i negre (interior)
120 pàgines
Enquadernat en rústica amb solapes
16 €
Primera edició: setembre de 2014. Segona edició: març de 2018

Això era i no era, a l'illa de les matances i els foguerons, un dimonió que predicava: un botifarró per voltros i per mi una porcella.

En aquell temps, quan els sants patrons gestionaven les quarterades i l'alegria, cremant els nostres recursos com a gats, hi va haver un home, patró sense capella, que un dia de poques feines es va posar a investigar. I el poble, panxacontent de tanta festa, li entaferrà de malnom "s'Auditor".

I audita auditaràs, es topà de nassos amb un patró disforjo acomodat dins una soll amb spa, camp de golf, i tota classe de luxes inclosos.

I heu de creure i pensar i pensar i creure, que era el més toixarrut de Mallorca, aquest sant porqueret, patró dels animals banyuts i no banyuts.

–Sant Antoni, en tenc ses bosses plenes de corrupció. Jo venc a imposar justícia i austeritat!– li digué s'Auditor.
–Auditor, deixa´m fer! No me toquis sa butxaca, que tota sa meva ira i es meus dimonis assolaran aquesta terra!– li va enflocar Sant Antoni.

I del cel caigué porquim, i de les fonts brollaren herbes dolces, i els boscos es convertiren en foguerons, i dels solcs brotaren llonganisses. I no us volem fotre faves, si us deim que s'acosten els darrers dies de l'Imperi Mallorquí.

Segona edició:

Després de l'èxit mundial (?) en vendes, crítica i colesterol, arriba a la fi una segona edició limitada (200 exemplars) d'«Els darrers dies de l'Imperi Mallorquí»! I per a més celebració dita segona edició és brufar amb tots vosaltres de la sortida de la segona part d'aquesta rondalla punk en còmic que ho canvià tot: «Un infern a Mallorca»! No vos els perdeu!

Un infern a Mallorca (La decadència de l'Imperi Mallorquí)
Xisco Fuster, Toni Planissi
21 x 29 cm
Color (portada), blanc i negre (interior)
132 pàgines
Enquadernat en rústica amb solapes
18 €
Març de 2018

Aquesta ens la contà un homo que havia vist molt de món. Xerrava d'una illa tranquil·la on la gent es conformava amb els fruits de foravila i quatre tallers, amb pobles laboriosos que honoraven els seus bons patrons i amb tímides cales on just s'escoltava el corn dels pescadors i el cant llunyà de la mare de Déu dels naufragis. Però les talaies costaneres s'extingiren, i un dia de boira i fum desembarcaren els turistes, el dobler fàcil, la buferia, i tot va fer ull. Els mallorquins, comandats per les forces obscures d'un nou imperi que feia que del cel caigués porquim adoraren un únic patró, un disforjo ermità que els tenia embadalits amb balls i botifarrons a rompre. Però la corrupció darrere tantes festes i bauxes era tan espessa que es podia tallar a espasades.

I heu de creure i pensar i pensar i creure que hi hagué un sant i esforçat patró, que amb el temps es guanyà el malnom de "s’Auditor", a qui va caure molt torta tanta comandera i corrupció. Sant Jaume, desnonat patró de Manacor, es va passar els darrers dies de l'imperi mallorquí audita que audita sense donar raó a les barres, fins a perdre el boll quan escometia els mallorquins que li feien befa: el dimoni ja és aquí, disfressat de Sant Antoni! Que no veis com tota la corrupció amagada darrere foguerons i torrades vos mena de cap a un infern a Mallorca!? I llavonces es botifarrons tornaran blancs, brollarà petroli de ses fonts i truges germàniques mutants vos rovegaran s'ànima mentre tornau no res dins un fogueró! Fareu s'esclafit!, cridava fet un Nero.


Enllaços:
- Fitxa d'Els darrers dies de l'Imperi Mallorquí, a Tebeosfera (en castellà)
- Fitxa d'Edicions del Despropòsit, a Tebeosfera (en castellà)

Fonts d'informació: els webs d'Edicions del Despropòsit Tebeosfera i el blog ComiCat

Cap comentari:

Publica un comentari