dissabte, 30 de març de 2019

Triangular Edicions: Palestina en blanc i negre, de Mohammad Sabaaneh


Triangular Edicions és una editorial catalana independent, fundada l'any 2018. Ha publicat un còmic en català: Palestina en blanc i negre, una antologia d'humor gràfic de l'autor palestí Mohammad Sabaaneh (novembre de 2018).


PALESTINA EN BLANC I NEGRE

Palestina en blanc i negre
Mohammad Sabaaneh
25 x 20 cm
Bicolor (portada), blanc i negre (interior)
208 pàgines
Enquadernat en rústica
18 
Novembre de 2018


INFORMACIÓ DE L'EDITORIAL

Els dibuixos de Sabaaneh són en blanc i negre, una qualitat cromàtica que comparteixen molts dibuixos la llarg de la historia de l'art. Però a la obra de Sabaaneh significa alguna cosa més que una condició estètica: el blanc i el negre son les tonalitats de la vida que aquesta obra reflexa.

Perquè la vida del palestí, de l'oprimit, es així de monocromàtica, sense matisos, immersa en uns sentiments negatius – la por, el desemparament, la humiliació…- que taponen l'emergència de la veritable vida, la tenyida amb els colors de la llibertat, de la capacitat d'aspirar a una plenitud a la que tots els éssers humans tenen dret individual i col·lectivament.

Això és una cosa que amb massa freqüència, i els palestins ho comparteixen amb altres persones, se'ls nega. Els ulls buits, com cansats de veure tant horror, de molts dels personatges dels dibuixos de Sabaaneh, són la millor manifestació d'aquest constant viatge cap al buit. En això ens recorden als Desastres de la guerra de Goya: Brutalment expressionistes i alhora surrealistes, perquè la realitat no serveix com a model per al que mostren.

Però tot i això, en ells hi ha alguna cosa més: la tremenda i alhora humil presencia d'ànim dels que, amb tot resisteixen, perquè el simple fet de viure a l'infern implica una reivindicació de la dignitat. Sabaaneh també ens diu que els palestins segueixen allà, apèndix conscients d'unes arrels. El simple fet d'estar, ja constitueix, en nens, dones i homes, un acte d'heroisme. Per això la mort no prevaldrà contra ells. I per això en blanc i negre transcendeix la seva condició de col·lecció de dibuixos (o vinyetes, perquè totes elles ens expliquen una historia) per convertir-se en crònica i testimoni, en viatge pels dominis del mal i apel·lació a una consciencia universal que – covard i ignorant en la seva autosatisfacció accepta la abominació com companya moral.

Els palestins i palestines són els grans usurpats de l'actualitat, Però en això ja tenen una victòria: han arrabassat als seus usurpadors la condició de justos entre les nacions. I els dibuixos de Sabaaneh ho posen de manifest.


Mohammad Sabaaneh, que va ser presoner polític a Israel, és el principal dibuixant del diari palestí al-Hayat al-Jadida. Resideix a Ramallah, Cisjordania, però la seva obra s'ha exposat a molts llocs d'Amèrica del Nord i Europa Occidental; algunes d'elles es van mostrar a Gijón el març de 2012, formant part de l'exposició Història i identitat palestina a través de l'humor gràfic.


Enllaços:

- Triangular Edicions, una nova editorial que neix publicant còmic, a ComiCat (notícia de 8 de novembre de 2018)
Fitxa de Palestina en blanc i negre, a Tebeosfera (en castellà)
Fitxa de Mohammad Sabaaneh, a Tebeosfera (en castellà)
Fitxa de Triangular Edicions, a Tebeosfera (en castellà)

Fonts d'informació: els webs de Triangular Edicions Tebeosfera i el blog ComiCat

Cap comentari:

Publica un comentari